Bu raporda, dünya üzerinde en çok gençler tarafından kullanıldığı bilinen internet ve sosyal medyanın kavramsal anlamda tanımlanması, günümüzde internetin ve sosyal medyanın istatistiksel veriler ışığında Dünya ülkeleri ve Türkiye’de kullanım oranlarının karşılaştırılması, bu anlamda ülkeler arasında dijital alanlardaki farklılıkların ortaya konulması, Türkiye’nin internet ve başta sosyal medya olmak üzere dijital platformları kullanımı açısından Dünya ülkeleri arasındaki konumunun belirlenmesi ve sosyal medya mecralarının özellikle gençler arasında yaygınlaşmasının altında yatan nedenlerin teorik olarak incelenmesi amaçlanmıştır.

 

KAPSAM

Raporda öncelikle internet ve sosyal medya ile ilgili tanımlara yer verilmiş, bunların özellikleri, yaygınlaşma süreçleri, kullanım amaçları ve kullanımının daha çok gençler arasında yaygınlaşma nedenleri ele alınmıştır. Ardından başta Türkiye olmak üzere Asya ülkelerinden Rusya, Çin, Hindistan, Azerbaycan ve Japonya; Afrika ülkelerinden Güney Afrika, Nijerya ve Mısır; Avustralya ülkelerinden Avustralya ve Yeni Zelanda; Amerika ülkelerinden ABD, Kanada, Brezilya ve Arjantin; Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan ve İran; Avrupa ülkelerinden İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya ve İtalya’da internet ve sosyal medya kullanım oranları istatistiksel veriler ışığında ortaya konulmuş ve söz konusu ülkelerde aktif sosyal medya ve internet kullanımları konusundaki farklılıklar incelenmiştir.

 

Türkiye’de internet, sosyal medya ve cep telefonu oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de toplam nüfusun %60’ını oluşturan 48 milyon internet ve aktif sosyal medya kullanıcısı yer almaktadır. 2016 Ocak ayına kıyasla şu an internet kullanıcı sayısı %4 artışla 2 milyona, aktif sosyal medya kullanıcı sayısı %14 artışla 6 milyona ulaşmıştır.

Türkiye’nin yıllık dijital gelişim istatistiklerinden de görülebileceği üzere internet ve sosyal medya kullanımı yıllar içinde artış göstermektedir. İnternet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte cep telefonu kullanımı da aynı oranda artış göstermektedir. Yetişkin nüfusun %95’i cep telefonu sahibidir ve bu oran bize hemen hemen her yetişkinin cep telefonu kullandığını göstermektedir. Sosyal medya platformlarına bakıldığında dünya genelinde Facebook’un ilk sırada yer aldığı

Türkiye’de ise %57’lik bir oranla Youtube’un ilk sırada yer aldığı görülmektedir.

 

            İnternet ve sosyal medyaya günlük olarak ayrılan süreye bakıldığında Türkiye’de bireylerin gün içerisinde ortalama 7 saatini bilgisayar başında, 3 saatini telefonla internete bağlanarak ve 3 saatini sosyal medya platformlarında geçirdiği görülmektedir. Bu rakamlar bize bireylerin günün büyük bir bölümünü medya araçlarına ayırdığını göstermektedir. Dünya ülkelerinin internet ve sosyal medya kullanımı istatistikleri incelendiğinde gelişmiş ülkelerde kullanım oranlarının yüksek olduğu Afrika kıtası gibi gelişmemiş bölgelerde ise bireylerin interneti ve sosyal medyayı çok düşük düzeyde kullandıkları göze çarpmaktadır. Türkiye’nin sosyal medya ve internet kullanım oranının %60 ile Asya kıtası (%46) ve Avrupa kıtasının (%76) arasında ortalama bir değerde olduğu görülmektedir. Türkiye’nin yıllık dijital gelişim istatistiklerinden de görüldüğü üzere yıllar geçtikçe internet ve sosyal medya kullanım düzeyi artmakta olup ileriki dönemlerde Avrupa ve Asya’daki gelişmiş ülkelerin düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir.