Doğanın minyatür hali

MTSO Sanat Galerisi’nde açılışı gerçekleşen sergiye, MTSO Meclis Üyesi Cebrail Orman, MTSO Genel Sekreteri Kadir Dölek, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi B. Uçar, Sanatçı Celal Soycan ve sanatseverler katıldı. 38 eser sergileyen sanatçı,  enstalasyon (yerleştirme sanatı) da kullanarak eserlerini sanatseverlerin beğenisine sundu.  25’nci kişisel sergisinin açılışında konuşan Dalkılıç, “Doğa sadece gözün görebildiklerini değil, ruhun saklı resimlerini de içerir” dedi. Bu sergisiyle insan ve doğa arasındaki ilişkinin azaldığı konusunda farkındalık yaratmak ve doğanın yok oluşuna dikkat çekmek istediğini belirten Dalkılıç, “Doğanın yok oluşunu görmezden gelemeyiz” dedi. Duyarsız olmanın yaşanacak en büyük sıkıntıların başlangıcı olacağını kaydeden Dalkılıç, “Sahip çıktığımız ve koruduğumuz sürece karşılığını mutlaka alırız” dedi.

Mersin’de kitap süsleme sanatı olarak da bilinen minyatür sanatını yapan çok az sayıdaki sanatçıdan biri olduğunu dile getiren Dalkılıç, Mersin’de bu sanat dalına ilginin olduğunu ancak yerel yönetimlerden destek görmediği için talep ve ilginin gün geçtikçe azaldığını kaydetti. Klasik minyatür eğitimi aldığına da değinen Dalkılıç, minyatür sanatını kendine göre yorumlayıp modern minyatür tarzında eserler verdiğini söyledi. Sergisinde yerleştirme sanatı olarak da geçen enstalasyon çalışmasına da yer veren Dalkılıç, bu çalışma üzerinden de doğanın yok olmasına dikkat çekmek istediğini söyledi. Doğanın, şehir içinde ve evlerde boğulduğuna vurgu yapan Dalkılıç, bu nedenle sergisinde çiçeklerin başına poşet geçirerek, şehirlerde oldukça azalan doğayı, dar bir çevrede sıkışmış olarak ruhunu ve son nefesini veriyormuş gibi sunmak istediğini söyledi.

“Gittiğimiz illere güzel bir kültürel miras bırakıyoruz”

Yurt içinde ve yurt dışında birçok sergisinin bulunduğunu, çalışmalarına Mersin’de devam ettiğini anlatan Zeynep Dalkılıç, kurduğu Timya Sanat Grubu ile Türkiye genelinde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Timya Sanat Grubu’nu 2009 yılında kurduklarından bahseden Dalkılıç, bu grupla Türkiye genelinde çalıştaylar düzenlediklerini, sosyal sorumluluk projelerine imza attıklarını ve karma sergiler açtıklarını aktardı. Grubun farklı illerden profesyonel ve amatör yaklaşık 50 sanatçıdan oluştuğunu dile getiren Dalkılıç, “Gittiğimiz her ilde önce geziyoruz. Sonra o ilin tarihi ve kültürel yapısını heykel, yağlı ve sulu boya, minyatür sanatı gibi sanatın çeşitli disiplinlerinde tuvale döküyoruz. Gittiğimiz illere güzel bir kültürel miras bırakmış oluyoruz. Bunu da o ilin valiliği, belediyesi gibi yerel yönetimlerinin desteğiyle yapıyoruz” dedi.

Zeynep Dalkılıç Kimdir?

İstanbul doğumlu olan sanatçı, tahsilini Mersin’de tamamladı. Anadolu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi 2. sınıftan ayrıldı. Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin atölyelerinde yağlıboya üzerine dersler aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Minyatür Resim Başarı Belgesi ve sergilemede üçüncülük aldı. 2009 Almanya Küçük İşler Yarışmalı Sergisinde üçüncülük alan sanatçı, çalışmalarına Mersin’de devam ediyor. Timya Sanat Grubu kurucu ve yöneticisi.

16 Şubat’a kadar açık kalacak sergi hafta içi 08.30-18.00, hafta sonu ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.