Kılavuz,”Kadro Verilmeli”

Önergede, “Güvenlik görevlilerimiz oldukça riskli ve ağır çalışma koşulları altında görev yapmaktadırlar. Görevleri gereği saldırganların ilk hedefi halindedirler. Kolluk kuvvetlerine yardımcı bir görevi ifa etmektedirler. Böylesine hayati bir görevi yerine getiren güvenlik görevlilerimizin 5188 sayılı kanunda özlük haklarının bulunmaması ciddi bir mağduriyet yaratmaktadır” denildi.

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Güvenlik görevlilerinin özlük haklarını alması; görev ve yetki alanlarının net olarak belirlenmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede, “Kanunda yoruma dayalı maddelerin bulunmasından dolayı özel güvenlik görevlilerinin görev ve yetki alanları net olarak belirlenmemiştir. Bu da güvenlik görevlilerimizin ciddi sorunlar yaşamasına sebebiyet vermektedir” denildi.

MHP’li Kılavuz’un önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de sayıları yüzbinlerle ifade edilen güvenlik görevlisi, kurumlarda veya özel işletmelerde görev yapmaktadır. Bununla birlikte özel güvenlik sertifikası veren kuruluşları da dahil edersek çok ciddi bir sektör olduğu gerçeği görülecektir.”

SORUNLARA KALICI BİR ÇÖZÜM BULUNMALI

“Güvenlik görevlilerimiz oldukça riskli ve ağır çalışma koşulları altında görev yapmaktadırlar. Görevleri gereği saldırganların ilk hedefi halindedirler. Kolluk kuvvetlerine yardımcı bir görevi ifa etmektedirler. Silahlı-silahsız ayrımının kaldırılması veya bu soruna kalıcı bir çözüm bulunması gerekmektedir. Böylesi hayati bir görevi yerine getiren güvenlik görevlilerimizin

5188 sayılı kanunda özlük haklarının bulunmaması ciddi bir mağduriyet yaratmakta; kolluk kuvvetlerinin faydalandığı şehitlik ve gazilik gibi haklardan mahrum bırakılmaktadır. Bunun yanı sıra yine yukarda bahsi geçen kanunda yoruma dayalı maddelerin bulunmasından dolayı özel güvenlik görevlilerin görev ve yetkileri net olarak belirlenmemiştir. Çalışma ortamı olarak da birçok güvenlik görevlisi sağlıksız ortamlarda görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda boy-kilo konusunda bir standardın olması da böylesi önemli bir vazife için elzemdir.”

KADRO VERİLMELİ

“Aile geçindiren, hayat kuran veya hayat kurmaya niyetlenen birçok güvenlik görevlisi TYP kapsamında İŞKUR üzerinden işe alınmıştır. Fakat bu güvenlik görevlilerinin İŞKUR’un çalıştırma sisteminde kaynaklı olarak işlerinde bir süreklilik yoktur. Bu durum her dönemde ciddi bir mağduriyeti de beraberinde getirmektedir.

Bu anlamda güvenlik görevlilerimizin problemlerinin araştırılması ve güvenlik görevlileri ile ilgili kapsamlı bir analizde bulunarak çözüm yollarının ortaya konulması için; Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 104. Ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygılarımızla arz ederiz.”