Mersin'de Çocuklar gazeteciliğe ilk adımlarını attılar

 Toplam 12 haftalık bir çalışmanın ardından hazırlanan Renkli Kalemler Gazetesi, TEGV Mersin Öğrenim Birimi’nde düzenlenen şenlikte kamuoyu ile paylaşıldı ve ‘renklikalemler.org’ internet sitesinde yayına girdi.

 

Çocuklar gazeteciliğe ilk adımlarını attı

Çukurova gazetesinden Gencay Olcan ve Gülsen Kaya’nın gönüllü olarak koçluk yaptığı proje kapsamında çocuklar Mersin’de önemli buldukları olayları haberleştirdi. Gazete manşetini “Gazetecilik Ruhunu Htiler” olarak belirleyen çocuklar, Çukurova Gazetesi’ni ve TRT Çukurova Radyosu’nu ziyaret etti ve deneyimlerini hazırladıkları gazetenin sayfalarına taşıdı. Minik gazeteciler, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Senem Duruel Yalçın ve Dekan Yardımcısı Dr. Ahmet Taylan’ı ziyaret ederek merak ettikleri sorulara yanıt aradı.

 

İlk faz çalışmaları 2014’te başlayan Renkli Kalemler projesi, çocukların okuma-yazma alışkanlıklarını ve yaratıcı düşünme yeteneklerini artırmayı amaçlıyor. Renkli Kalemler sürecine katılan çocuklar, deneyimli gazetecilerin koçluğunda yaşadıkları şehirlerde gördükleri olayları haberleştirmeyi öğreniyor. Süreç sonunda çocuklar mizanpajından fotoğraflarına, haber içeriğinden tasarımına kadar kendi ürettikleri Renkli Kalemler isimli yerel gazetelerini kamuoyuyla dijital olarak paylaşıyor. Medya okuryazarlığı konusunda çocukları bilinçlendiren proje, çocukların özgüven kazanmalarına ve kendilerini özgürce ifade edebilmelerine de yardımcı oluyor.