"Sanatçı değil haberciyim"

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşunun 41. yılı dolayısıyla 41 eserini fotoğrafseverlerin beğenisine sunan Canaran, sanat kaygısı gütmeden fotoğraf çektiğini söylüyor.

Mersinli gazeteci Necdet Canaran, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla İçel Sanat Kulübü salonunda ‘haber ve kapak fotoğrafları’ sergisi açtı.

Necdet Canaran’ın, dünyanın saygın 3 fotoğraf ajansına verdiği fotoğraflar 50’den fazla ülkede gazete, dergi, kitap kapağı, üniversite posteri veya afiş olarak kullanıldı.

National Geographic, BBC Focus, The Economist, World Atlas, Epoch Times, The Federalist, Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi(CPJ), Observer, CBC news, The Daily Dot, New Statesman, DMorgan, HLNB, ITJ, Global Trade, Film and Ship, Ship Technology Global, Marine Log, KAIUN gibi uluslararası üne sahip dergiler, gazeteler, organizasyon yayınları tematik konuları işlerken ya da Türkiye’yi anlatırken Canaran’ın fotoğraflarını tercih etti.

Gazetecilik ve fotoğraf alanında Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü başta olmak üzere 100'ü aşkın ödül ve sergilemesi de bulunan Canaran, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşunun 41. yılı dolayısıyla uluslararası yayınlarda yer bulan 41 eserini sergide topladı ve Mersinlilerin beğenisine sundu.

Sanat kaygısı gütmeden fotoğraf çektiğini söyleyen Necdet Canaran, "Fotoğrafın temel ve teknik  kurallarına ve bağlı kalmam, sınırlayıcı bulurum. Teknik açıdan kusursuz pek çok fotoğrafa haberci gözüyle baktığımda ruhu olmadığını görüyorum. Aklımda bir fotoğrafı çektiysem sanatsal kaygılara takılmam. Zaten ben sanatçı değil haberciyim, gazeteciyim, foto muhabiriyim" dedi.

Bir hafta süresince açık kalacak sergi, Mersin'den sonra Anadolu'nun çeşitli kentlerine taşınacak.